
"Főételek"
Sonkás Palacsinta Rántva:
Sós palacsinta tésztát keverünk ( liszt tojás tej szóda só ). Töltelék finomra vágott vöröshagymát lepiritjuk + kockára vágott sonka ( vékony) besamel mártással összekeverjük Össze hajtogatjuk majd panírozzuk és kisütjük olajban. Tartár mártással fogyasztható.
Citromos vajas borjú szelet:
Karajból szeleteket vágunk majd kloffoljuk sózzuk liszbe mártjuk majd elősütjük vajban. A visszamaradt vajban vajas pecsenye levet készítünk.
Vajas pecsenelé : Lisztet habzásig hevítjük felöntjük egy kevés csontléve ( ha nincs akkor víz ) citromlé, tejszínnel dúsítjuk, vissza helyezzük a húst és készre pároljuk, készen montírozzuk ( Montírozás : vajdarabokat csipegetünk a tetetejére
Bácskai rizses hús Káposzta salátával:
Pörkölt alapot készítünk ( hagymát zsírban lepiritjuk majd fűszer paprikát adunk hozzá de ne égessük le a paprikát) hozzá adjuk a húst (sertés lapocka kockára vágva általába 2x2 cm-eres kocka) sózzuk ( fekete) borsozzuk kevés köménymagot zuzott foghagymát adunk hozzá és szakaszos párolással elkészítjük mikor a hús kb 80 % megpuhult hozzá adjuk a zöld paprikát és a paradicsomot ( apró kockára vágva ). E mellet egy párolt rizst készítünk melyet majd a kész húshoz adjuk. Párolt rizs: zsíron piritjuk a rizst majd mikor kifehéredett a rizs kétszeresének megfelelő vizzel felöntjük egy 10 percig főzzük majd lefedjük és állni haggyuk ( tűzről levéve ).
Káposzta saláta: káposztát vékonyra szeleteljük majd lesózzuk, állni haggyuk kb 30 percet. ezután felöntjük egy kevéss vizzel ( épp hogy elepje) cukrozzuk majd ecettezzük.
Hortobágyi Rostélyos Daragaluskával:
Marha (magas) hátszínből készítjük.
Hátszínt leszeletejük, kicsit kloffoljuk sózzuk borsozzuk ( feket) lisztbe mártjuk és elő sütjük kevés zsíradékban, a vissza maradt zsiradékban pörkölt alapot készítünk, melybe bele helyezzük a szeleteket. Szakaszos párolással készre pároljuk.
Daragaluska:
Hozzávalók:
- 100 g sertés zsír ,
- 15 g só ,
- 2 db tojás
- 200 g búzadara
- 1 csomó petrezselyemzöld
A külön felhabosított tojást lassan szobahőmérsékletű zsírhoz keverjük, hozzáadjuk a búzadarát, sóval és finomravágott petrezselyemzölddel ízesítjük. A masszát hűtőben pihentetjük, majd két vizezett evőkanállal gyöngyöző sós vízbe szaggatjuk és lefedve lassú tűzön kb fél óráig főzzük.